Zdravlje kroz ekološki uzgoj

Kada promišljaju o najvažnijim željama, svi ljudi bez razmišljanja kažu zdravlje. Svi želje biti zdravi, sanjaju da imaju savršenu kožu, lijepu, sjajnu i zdravu kosu, jake nokte, bijele zube i još puno toga. Sve su to vrline koje su tako ugodne i s kojima su svi ponosni kad ih imaju. No ostvariti sve to ne ide preko noći.

Da bismo bili zdravi i prekrasni potrebno je brinuti se za svoje tijelo. Održavanje zdravlja na visokoj razini moguće je, prije svega, uz neograničen i besplatan pristup koji imamo prema prirodnoj i korisnoj hrani.

Ekološka hrana je ona koja se sastoji od prirodnih sastojaka te je lišena raznih kemikalija i pesticida, a uzgaja se u ekološki čistim uvjetima. Nažalost danas ne možemo hranu uzgajati u ekološki idealnim uvjetima zbog zagađenosti zraka i zemlje. No bez sumnje oni koji se bave ekološkim uzgojem hrane, zasigurno se trude da to bude na prihvatljiv način. Najveći problem je u tome što je takvih uzgajivača nedovoljno. Također ekološki uzgoj je skup, pa samim time i cijena proizvoda, a zbog hiper uzgoja sve teže će biti plasirati eko hranu na tržištu. Kada taj začarani krug dosegne velike vrijednosti, bit će ga teško prekinuti.

Većina globalnih proizvođača hrane pokušavaju pronaći načine kako smanjiti troškove proizvodnje. Da bi uspjeli biti najjeftiniji često se služe nepoštenim i ilegalnim metodama. Pomoću njih pokušavaju svaki od svojih proizvoda učiniti najpovoljnijim za velike prodavače I tako ih plasirati na tržište prema krajnjim potrošačima. Kako bi smanjili cijenu, ali ne I svoju zaradu, takvi proizvođači koriste se raznim metodama prilikom proizvodnje. Najpopoularnije su miješanje hrane, te dodavanje konzervansa, čineći takve proizvode dugotrajnijima za upotrebu. Dakle, s takvim načinom proizvodnje hrane, ona se pogoršava i degradira, te se njena kvaliteta znatno smanjuje. Ovakve metode su nepoštene i ilegalne, pogotovo prema nama krajnjim korisnicima tih proizvoda.

Koncept ekološki uzgojene hrane nespojiv je s prisutnošću raznih kemikalija koje su otrovne ne samo za naš organizam, već i za okoliš. Prilikom proizvodnje ekološke hrane važno je da je ona puna zdravih vitamina i minerala, te da se ne koriste nikakve kemikalije. Uloga pesticida koji se često koriste kod proizvodnje hrane, je ta da zaštiti uzgoj od nepogodnih vanjskih utjecaja kako bi se spriječio veći gubitak žetve, no pritom ne obazirući se na činjenicu da ta žetva neće imati sve potrebne vitamine.

Ekološki čistom i uzgojenom hranom može se smatrati ona koja ima vitamine koje joj daje priroda, te čija kultivacija nema negativan utjecaj na okoliš. U svijetu nema dovoljno velikih boraca za ekološki uzgojenu hranu. Onaj mali dio koji je glasan, uglavnom su sami proizvođači eko hrane. Njihov glavni cilj je borba protiv korištenja kemikalija i pesticida kod uzgoja, te na taj način briga za okoliš i našu planetu Zemlju.

Ekološki uzgojena hrana koja je naviše prihvatljiva, je ona koja je uzgojena na selu. To je zbog činjenice da je na selima zemlja prilično čista te nije kontaminirana raznim supstancama. Jedini nedostatak je sve češća kisela kiša koja utječe na rast i količinu korisnih vitamina u plodovima uzgoja.

Ljudi sve više razmišljaju o kvaliteti svoga života i zdravlja. Zbog toga organski uzgojena hrana je sve popularnija, pogotovo jer se ona promatra kao odličan dodatak u sprečavanju ili rješavanju mnogih bolesti. To se pogotovo odnosi na probleme s vidom, gastrointestinalnim traktom i mnogim drugim bolestima tijela.

Kako bi hrana bila ekološki uzgojena potrebno je uključiti I znanost, podučavati proizvođače, te pružiti materijalnu I tehničku podršku svim eko poduzetnicima, a osobito malim. Također treba provoditi I kvalitetne kampanje koje će ljude upoznati sa prednostima ekološki uzgojenih proizvoda, pogotovo sa dobrobitima koje donosi zdravlju pojedinca.

Stoga, nemojmo štedjeti na svome zdravlju! Uživajmo u životu jedući zdravu hranu.

Izvor: www.dugopolje.org