Značajke eko uzgoja

Značajka ekološkog uzgoja u tome što zabranjuje upotrebu većine mineralnih gnojiva i skoro svih pesticida. Umjetna se gnojiva u ekološkoj proizvodnji zamjenjuju organskim gnojivima, korov se uklanja ručno , zaraženo bilje i voćke treba redovito odstranjivati.Kako biljke imaju ljekovito djelovanje na ljudsko zdravlje, jednako tako mogu pozitivno utjecati i jedna na drugu. Organski uzgojena hrana neusporedivo je boljeg i prirodnijeg okusa jer na tržište dolazi svježija.

U borbi protiv štetočina može pomoći prirodna sinergija između nekih biljaka – ako ih posadite jednu blizu druge povećava se njihova snaga i urod, te se one bolje štite od nametnika.

Tko želi prodavati proizvode kao ekološke u EU mora pratiti propise Eu-a za ekološku proizvodnju. Ekološku hranu proizvedenu u EU možete prepoznati pomoću simbola  lista koji se nalazi na pakiranju.

Organska hrana nije, poput klasično industrijski uzgojene, puna štetnih kemikalija. Prosječna jabuka na svojoj kori sadrži dvadesetak štetnih tvari, čak i nakon pranja, a životinjama se svakodnevno daju velike doze antibiotika, hormona i antiparazita koje, konzumacijom mesa i mlijeka, unosimo u svoje organizme. S druge strane, svježi ekološki uzgojeni proizvodi sadrže najmanje 50% više vitamina, minerala, enzima i ostalih mikronutrijenata.

Kontrola onih koji posjeduju ekološki certifikat ili ga tek žele dobiti, za razliku od zakona, izuzetno je rigorozna. Toliko da gotovo polovica zainteresiranih odustane od ekoproizvodnje prije nego što su išta i počeli proizvoditi. Da bi dobio ekocertifikat, vlasnik zemlje mora se načekati i do pet godina. Ako ima sreće da mu je zemlja čista, odnosno da godinama nije špricana kemikalijama i da je od druge njive udaljena dovoljno daleko, certifikat će možda dobiti za godinu dana.

Toliki je minimalan prijelazni rok unutar kojeg je njiva na promatranju od strane nadzornika neke ekološke stanice. U tom se periodu analizira nekoliko uzoraka tla, fotografira prostor za uzgoj, ali i okoliš. Primjerice, koliko je udaljena i koliko prometna najbliža cesta, troši li susjed mnogo kemikalija na svoje voćke, je li u blizini neki industrijski pogon i kakva je ruža vjetrova… To su samo neki od mnogih kriterija koja se uzimaju u obzir prije nego što se u ruke dobije toliko željeni ekocertifikat.

Ekološki proizvod, biološki proizvod i organski proizvod zapravo su sinonimi. Prvi naziv službeni je u Hrvatskoj, drugi se često koristi u Njemačkoj dok je treći naziv međunarodni.

Stvarni ekološki proizvod označen je “znakom ekološkog proizvoda”

Najpoznatija europska markica, koja nije nacionalna nego globalna, je tzv. Cvijet – Flower kojeg je moguće naći na širokoj paleti proizvoda. Eko cvijet nalazimo na madracima, elektroničkoj opremi – računalima, televizorima, kućanskim aparatima, tekstilu, odjeći, obući, posteljini, papiru, proizvodima za čišćenje, bojama i lakovima, podnim oblogama, turističkim odredištima – autokampovima i hotelima.

Kao generalno pravilo, koje vrijedi za većinu voća i povrća, ukoliko namirnica nema deblju koru koju možete oljuštiti te je nećete termički obraditi prije konzumiranja, radije kupite ekološki uzgojeni proizvod. Ljuštenjem, a posebice intenzivnijom termičkom obradom, kao što je kuhanje u trajanju 2-3 sata, uklanja se velik dio pesticida, no s obzirom na njihovu iznimnu štetnost te tešku razgradivost i akumulaciju u organizmu, nedvojbeno je sigurnija opcija izbjegavanje ovakvih namirnica.

Današnje namirnice iz konvencionalnog uzgoja sadrže znatno manje hranjivih tvari, poput vitamina, nego što su sadržavale namirnice naših baka i djedova. Stoga je, kako bismo u organizam unijeli dostatne količine nutrijenata, potrebno konzumirati velike količine voća i povrća. No problem je u tome što povećanom konzumacijom ovih namirnica povećavamo i unos pesticida i ostalih štetnih tvari.Ekološka hrana uzgojena je pod strogo kontroliranim uvjetima, koji isključuju korištenje sintetičkih pesticida i kemijskih gnojiva, genetskog modificiranja itd. Zagovornici ekološke hrane tvrde da osim što ne sadrži štetne tvari, sadrži i znatno više hranjivih sastojaka, kao npr. 28% više vitamina C, 29 % više magnezija, 10 % više kalcija, 13 % više fosfora, više bjelančevina, antioksidanasa itd. Stoga je odabirom ovakvih namirnica lakše zadovoljiti dnevne potrebe za nutrijentima, što je jedan od razloga za ekonomskom opravdanošću odabira ove vrste hrane.